Testaa miten nukut ja palaudut

Tällä testillä voit saada suuntaa antavaa käsitystä siitä, mikä uneesi vaikuttaa ja mitä voisit unessasi juuri nyt huomioida enemmän.

Testin tekeminen kestää vain muutaman minuutin.

Aloita testi

Sukupuoli

Yöunen kestoon, ajoitukseen ja rakenteeseen saattaa vaikuttaa sukupuoli. Naiset nukkuvat hieman pidempään ja syvemmin, sekä nukahtavat nopeammin kuin miehet, mutta ovat alttiimpia unettomuudelle.

Mies

Nainen

Minkä ikäinen olet?

Uni muuttuu eri ikäkausina. Ikääntyessä ja hormonaalisten muutosten myötä haasteet unen suhteen lisääntyvät. Nuorilla unta voi häiritä monet fyysiset ja kognitiiviset kehitykseen liittyvät muutokset. Myöhemmällä iällä muun muassa vaihdevuosioireet ja ikääntyvillä melatoniin erityksen väheneminen ja unen rakenteen muutokset.

18-24 v.

25-34 v.

35-49 v.

50-64 v.

+65 v.

Oletko kronotyypiltäsi:

Kronotyyppi eli sisäinen vuorokausirytmi kertoo siitä, millainen uni-valverytmi sopii sinulle parhaiten, ja mihin vuorokauden aikaan olet kaikista virkeimmilläsi. Valtaosa ihmisistä on aamuvirkkuja, seuraavaksi eniten ihmisiä löytyy siitä väliltä ja noin 10-15% ihmisistä on iltavirkkuja. Ilta­vir­kuilla on enemmän uni­vai­keuksia kuin päi­vä- ja aamu­vir­kuilla, heidän tarpeensa säännölliseen unirytmin ylläpitämiseen on usein suurempi.

Aamuvirkku

Iltavirkku

Siltä väliltä

Paljonko nukut keskimäärin yön aikana?

Unen tarve on yksilöllinen ja voi vaihdella myös elämän aikana. Tyypillisesti aikuinen ihminen tarvitsee unta 7-9h yön aikana. Luonnostaan vähäunisia on 1-3% väestöstä, he pärjäävät hyvin 5–6 tunnin yöunilla. Tärkeää on löytää itselle toimiva määrä unta ja pyrkiä pitämään unirytminsä säännöllisenä sekä arkena että vapaalla.

6h tai alle

7-9h

10-12h

Mitkä näistä oireista kuvaavat parhaiten untasi?

Huom. Voit valita useita eri vaihtoehtoja.
Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät. Se voi ilmetä nukahtamisvaikeuksina, yöllisenä heräilynä, liian varhaisena heräämisenä tai virkistämättömänä unena tai näiden oireiden erilaisina yhdistelminä.

Nukahtamisvaikeus

Yöllinen heräily

Liian aikainen herääminen

Virkistämätön uni

Tunnetko häiritsevää päiväväsymystä?

Uniongelmien merkitys korostuu silloin kun ne alkavat yhdessä väsymyksen kanssa haitata päivittäistä elämää.

Silloin tällöin

Viikoittain

Lähes päivittäin

Kuinka usein unettomuusoireet ilmenevät tai ovat yhtäjaksoisesti jatkuneet?

Satunnainen unettomuus kuuluu elämään. Unettomuushäiriössä oireita ilmenee vähintään kolme kertaa viikossa ja oireet kestävät vähintään 1 kuukauden ajan. Kroonistuneesta tilanteesta puhutaan kun oireet ovat jatkuneet yli kolme kuukautta. Moni herkkäuninen kärsii unettomuusjaksoista toistuvasti.

Satunnaisesti

Jaksoittain tai yli 3-4 krt/viikossa

Yli 1 kk

Yli 3 kk

Elämäsi kuormitustekijät tällä hetkellä?

Huom. Voit valita useamman vaihtoehdon!
Unettomuutta ilmaantuu herkästi niin kielteisten kuin myönteisten stressitekijöiden vaikutuksesta. Aina se ei merkitse sitä, että tilanne tarvitsisi hoitoa, mutta monilla pienilläkin muutoksilla voit vaikuttaa uneesi positiivisesti. On syytä reagoida, jos unettomuus alkaa aiheuttamaan päiväaikaisia oireita tai vaikuttaa arkielämän toimintoihin.

Stressi, kiireiset aikataulut, paljon vastuuta ja tehtävää

Iso elämänmuutos (kuten sairaus, työttymyys, ero, suru..)

Vuorotyö tai muu vuorokausirytmin epäsäännöllisyys

Häiriöt nukkumisympäristössä (melu, lämpötila, valoisuus..)

Mitkä persoonallisuuden piirteet kuvaavat sinua?

(Voit valita useamman vaihtoehdon)

Kuten olet huomannut, unettomuuden taustalla voi olla useita tekijöitä sukupuolesta kronotyyppiin ja persoonallisuudesta elämäntilanteeseen. Tietyt positiivisetkin persoonallisuuden piirteet voivat altistaa unettomuudelle. Tunnollisuus ja huolehtivaisuus ovat hyviä ominaisuuksia, mutta ne voivat kääntyä unta vastaan.

Huolestun helposti

Minulla on taipumus murehtia asioista

Olen tunnollinen/vaativa luonne

Minulla on taipumusta yliajatteluun

Tuloksesi on:

Yökukkuja

Uniongelmat taitavat hieman haastaa sinua?

Tilanne ei kuitenkaan ole missään nimessä toivoton. On asioita jotka tuovat haasteita nukkumiseemme, mutta kaikkeen on mahdollista vaikuttaa. Omaan uneen vaikuttavat seikat on hyvä tiedostaa ja pysähtyä pohtimaan mitä omassa tilanteessa olisi tarpeellista lähteä muuttamaan. Muutosta voi saada aikaa jo hyvin yksinkertaisillakin asioilla.

Voisitko pysähtyä pohtimaan omaa unihistoriaasi ja kronotyyppiäsi tarkemmin ja rakentaa päivirytmejäsi uudelleen, itsellesi sopivalla tavalla?

Voisit ehkä myös pitää muutaman viikon unipäiväkirjaa ja tutustua uneesi vaikuttaviin asioihin, kuten tapaasi käsitellä huolia ja tarpeeseesi saada aikaa palautumiselle myös päivällä.

Aina ei kuitenkaan ole helppoa nähdä omaa tilannettaan selkeästi. Mikä omassa tilanteessa on keskeistä ja vaatii enemmän huomiota.

Yksilöllinen univalmennus on juuri sinulle joka olet kamppaillut ongelmien kanssa jo pitkään tai tilanne on kärjistynyt syystä tai toisesta nyt pahaksi.
Lue lisää valmennuksistani täältä

15

%

Tuloksesi on:

Tuuri nukkuja

Takkuaako välillä unen kanssa?

Uni on monelle meistä haastava asia, etkä ole sen kanssa yksin. Hyvä uutinen on se, että voit lähteä parantamaan unesi laatua ja määrää hyvin helpoillakin tavoilla ja on aina helpompaa tarttua toimeen ajoissa, ennen kuin isompia ongelmia on syntynyt. Huonon unen kanssa ei tarvitse tyytyä elämään.

Omaan uneen tutustuminen on aina hyvä lähtökohta unen parantamiselle. Uni on aina yksilöllistä ja sinun elämänkokemuksiesi muovaamaa. Oletko huomannut milloin unesi häiriintyy helpommin ja miten voit siihen itse vaikuttaa? Mitä tapoja ja taitoja sinun olisi hyvä oppia lisää voidaksesi rentoutua ja nukkua paremmin?

Joskus yksin muutosten tekeminen on kuitenkin vaikeaa, eikä väsymyksen selättämiseen tunnu löytyvän voimavaroja. Unen hoidossa hyväksi todettu muoto on ryhmävalmennus, jossa sinulla on aina ryhmän tuki ja kannustus saatavilla. Myös yksilövalmennus on tehokas keino sinulle joka haluat yksilöllisempää apua tilanteeseesi.
Tutustu valmennuksiin tästä

15

%

Tuloksesi on:

Luonnollista lahjakkuutta?

Uni voisi todella olla supervoimasi, jos vain annat sille mahdollisuuden. Olet niitä onnekkaita joilla energinen elämä on vain muutaman askeleen päässä! Pienillä teoilla voit parantaa untasi ja sitä kautta palautumistasi, muistiasi, mielialaasi ja terveyttäsi välittömästi ja vielä täysin ilmaiseksi.

Hyppää kanssani unen maailmaan kahden viikon verkkokurssilla , joka on juuri sinulle joka haluat saada unestasi enemmän irti ja elää täyttä elämää.

15

%

Tämä sivu käyttää evästeitä

Käytän evästeitä sivuillani tarjotakseni sinulle parhaan käyttökokemuksen.